KWALIFIKACJE ZAWODOWE     PROJEKTY EDUKACYJNE    E-LEARNING    PUBLIKACJE    BLOG    MY PAGE

    

Jestem twórcą i administratorem serwisu internetowego "Almanach Cukierniczo-Piekarski" poświęconego technologii piekarsko-ciastkarskiej oraz autorem podręcznika "Almanach technologia żywności, produkcja piekarsko-ciastkarska" i zestawu materiałów dydaktycznych przeznaczonych do nauczania przedmiotów zawodowych z zakresu technologii żywności, specjalizacja: produkcja piekarsko-ciastkarska.

Serwis internetowy "Almanach cukierniczo-piekarski"

Jest to obszerny serwis internetowy poświęcony technologii żywności, oraz technologii specjalizacyjnej: produkcja piekarsko - ciastkarska.

Strona ta powstała z myślą o obecnych, dawnych i przyszłych uczniach zawodu piekarz- ciastkarz, oraz uczniach technikum technologii żywności o specjalizacji produkcja piekarsko- ciastkarska. Materiały tu prezentowane mogą być również przydatne nauczycielom przedmiotów zawodowych z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka. Materiały zawarte w dziale skrypty obejmują podstawowe zagadnienia z zakresu technologii żywności, towaroznawstwa, mikrobiologii, wyposażenia technicznego, oraz produkcji piekarskiej i technologii ciastkarskiej. Almanach technologia zrywności, produkcja piekarsko - ciastkarska. ...więcej

Ebook - Podręcznik "Almanach technologia żywności, produkcja piekarsko-ciastkarska"

Jest to podręcznik do nauki przedmiotów zawodowych z zakresu technologii żywności i produkcji piekarsko - ciastkarskiej

Opracowanie zawiera podstawowe wiadomości z zakresu technologii piekarsko- ciastkarskiej, oraz towaroznawstwa żywności i wyposażenia technicznego. Przedstawiono charakterystykę odżywczych i nieodżywczych składników żywności, oraz naturalnych i chemicznych dodatków do żywności. Ponadto zawarto podstawowe elementy wiedzy z dziedziny mikrobiologii żywności i systemów kontroli jakości. Podręcznik jest nowatorskim narzędziem zintegrowanym z serwisem internetowym, dzięki czemu umożliwia stosowanie technik informacyjnych na zajęciach z zakresu przedmiotów zawodowych. ALMANACH jest opracowaniem powstałym dzięki współpracy zespołów, w skład, których weszli absolwenci i uczniowie Technikum Technologii Żywności przy Zespole Szkól nr 1 w Żorach, oraz Prywatnej Szkoły Ekonomiczno- Gastronomicznej w Rybniku. Almanach zawiera również materiały opracowane przez uczniów Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu i Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Rybniku. W opracowaniu wykorzystano również treści zawarte w pracach dyplomowych absolwentów Technikum Technologii Żywności w Rybniku i Żorach.

 

 

 

stat4u